Hierontaa estävät vasta-aiheet:
- Kuumeisena ja flunssaisena emme suosittele hierontaa.
- Rokotuksen jälkeen kysy rokottajalta.
- Akuutti pehmeän kudoksen vamma ja/tai tulehdus (esim. avohaavat/haavaumat, lihasrevähdys, ruhjevamma, palovamma, paleltuma, ihottuma, murtuma).
- Akuutit tulehdukset (esim. tulehtunut akneiho, limapussitulehdus=bursiitin tai luukalvon tulehdus=periostiitti, lihaksen luutumistulehdus=myositis ossificans).Limapussitulehdus ja lihaksen luutumistulehdus on paikallinen vasta-aihe.Palo- ja paleltumavammat voidaan hieroa, kun iho on parantunut.
- Venähdys (voi hieroa jos ei ole turvotusta tai punoitusta. Leikkaukset, voi hieroa jos arpi on kiinni. Kysy lääkäriltä lupa).
- Tarttuvat ihotaudit (bakteerin, sienen tai viruksen aiheuttamat) esim. herpes, syylä, jalkasieni). Psoriasis ei tartu.
- Aktiivinen, tulehdusvaiheessa oleva, nivel- tai lihasreuma sekä kihti. Nivelreumassa, kyhmyjen kohdalta emme hiero mutta muualta voimme hieroa jos lääkäriltä on lupa.
- Pahanlaatuiset kasvaimet, carcinoma, pl. terminaalivaihe ja lupa lääkäriltä. Jos onnistuneesti poistettu ja lääkäriltä lupa, voidaan hieroa. Lupa oltava aina jos parantumisesta on alle viisi vuotta.
- Selvittämätön kyhmy tai suurentuneet imurauhaset
- Sydänvika tai sydämen toiminnalliset häiriöt esim.sydämentahdistin (hieronta ja lämpö saattavat rasittaa sydäntä). Lupa lääkäriltä, jolloin hieronta-asento huomioidaan.
- Verenvuototauti (eli hemofilia). Ei hierontaan.
- Laskimotukokset eli thrombosis, valtimokovettumatauti (ASO). Hieronta voi irrottaa verihyytymiä.
- Iskeeminen kudos (= huonontunut verenkierto raajoissa; mm. ateroskleroosi eli verisuonten ahtaumasairaus).
Lääkitys esim. Marevan (verta ohentava lääkitys).
- Keinotekoisia verisuonia, verisuoniproteesit.
- Epilepsia tai hallitsematon diapetes.
- Suonikohjut (suonikohjujen kohdalta ei hierota, muualta voi hieroa jos jalka ei ole muutoin esim. turvonnut).
- Ääreis- ja keskushermostoperäinen halvaus esim. aivohalvaus (tuntopuutokset), spastinen halvaus.
- Aivoinfarkti, toispuoleinen halvaus. Ensimmäsen 12 kuukauden aikana ei hierota, sen jälkeen oman harkinnan mukaan ja lääkärin luvalla hieronta on mahdollista.
- Voimakkaat migreenikohtaukset. Harkinnan varainen.Keskustele lääkärisi kanssa.
- Korkea- tai matala verenpaine. Voidaan hieroa jos lääkitys kohdallaan ja lupa lääkäriltä. Poikkeuksellisen korkeassa tai matalassa ei hierota.
- Tyrä, hernia. Paikallisesti ei hierota.
- Välilevyongelmat, jos on oireita tulehduksesta, niin ei hierota. Pyydä lupa lääkäriltä.
- Verenluovutus. Muutaman päivän varo-aika.
- Antibioottikuuri. Varmista lääkäriltäsi, ettei hieronnalla ole vaikutusta.
- Alkoholin- tai huumaavien aineiden vaikutuksen alaisena oleminen tai krapula
- Hierontaan tullaan yleensä siistinä ja epäsiisteys saattaa estää hieronnan.
- Raskaus ei ole varsinaisesti este hieronnalle normaalisti sujuvan raskauden aikana. Hierontaotteissa huomioidaan raskaus välttämällä kovia taputuksia ja ravisteluja. Kerrothan aina hierojallesi ensimmäistä kertaa hierontaan tullessasi raskaudesta, jotta se osataan huomioida hoidon toteutuksessa. Raskauden loppuvaiheessa vatsan ja alaselän aluetta emme hiero. Niskahartiaseutua voimme hieroa varovasti asiakkaan maatessa kylkiasennossa.
Lisäksi on lukuisia tilanteita, joissa hierontaa pitää tapauskohtaisesti aina harkita. Näitä ovat mm. neurologiset sairaudet, verenvuototauti, verisuoniproteesi.